free web page builder download

Kartano

Kun tulimme talolle ensimmäisen kerran vuonna 2003, näky oli yht'aikaa lohduton ja lumoava. Kartano oli ollut lähes autio 30 vuotta. Vettä ei tullut, sähkömies kielsi sähkön käytön ja talon alla osa lattioista oli tuettu tolpilla ettei aivan romahtaisi. Halvallahan tämän sai, mutta remonttia on saanut tehdä senkin edestä. Kunnostamisen myötä olemme hurahtaneet perinnerakentamiseen, Hannulle siitä on tullut myös työ, lähes kokopäiväinen.

Päärakennus on kunnostettu kauttaaltaan, enää puuttuu julkisivun kunnostus ja maalaus.

TERIKOFF JA AITTA

Muutama vuosi kartanon hankkimisen jälkeen teimme kaupat pihapiirin toisella laidalla olevasta emännöitsijän talosta, josta tuli meille työtalo, konttori. Nyt se on kunnostettu majoituskäyttöön. Nimesimme sen Vierastalo Terikoffin 1800-luvun tilan omistajan mukaan.

Pihapiirissä on vielä kolmas vanha rakennus, luhtiaitta. Sen alakertaan on kunnostettu verstastila ja yläkerrassa on kavereiden vierassviitti.

PERINNERAKENTAMINEN

Kaikessa kunnostamisessa on noudatettu perinnerakentamisen hyveitä: materiaalit ja rakenteet ovat hengittäviä ja estetiikka kunnioittaa vanhaa. Vanha rakennustapa on kysynyt lukuisia työtunteja. Toivomme, että työmme jälkeen taloissa näkyy käsintekeminen ja säilytämme aidon vanhan pihapiirin tunnun.

HISTORIA

Kiviniemen kartanon varhaisimmat tiedot on kirjattu verottajan asiapapereihin 1500-luvulla. Maakirjojen mukaan kartanon pinta-ala on ollut suurimmillaan 800 hehtaaria. Vaikuttaa komealta, mutta pieni kartano tämä on, pinta-alakin on kutistunut 15 hehtaariin. Alkuperäisiä rakennuksia on kolme: päärakennus, emännöitsijän talo ja aitta.

Tarinan mukaan aiemmin pappilana toiminut päärakennus olisi siirretty tälle paikalle 1800-luvun alkupuolella. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa, sillä talossa on niin sanottu karoliininen pohjakaava. Sellainen oli käytössä Ruotsi-Suomen virkataloissa 1700-luvulla. Talon ulkoasussa näkyy joitakin koristeellisia piirteitä kertaustyylien ajan kunnostamisesta. Korkeat ikkunat on asennettu 1960-luvulla. Meidän kunnostusprojektimme alkoi vuonna 2003 ja jatkuu edelleen.